Uitvaart regelen

Het regelen van een uitvaart is verbinding maken…

Het organiseren van een uitvaart is een emotionele en belangrijke taak die zorgvuldige overweging en planning vereist. Hieronder vindt u bruikbare adviezen met een korte uitleg van de stappen die over het algemeen genomen worden bij het plannen van een uitvaart. De invulling van de uitvaart bepaalt u natuurlijk zelf. Wij adviseren u over de mogelijkheden, zorgen voor de uitvoering en staan u bij tijdens de intensieve periode rondom het laatste afscheid. Niet alle beslissingen hoeven op één dag genomen te worden. Onze uitvaartverzorger(ster) houdt regelmatig contact met u over de voorbereidingen op de dag van de uitvaart.

Type uitvaart

Bespreek met uw familie en naasten welk type uitvaart het beste aansluit bij de wensen van de overledene, de familie en andere betrokkenen. Naast de keuze tussen een begrafenis of een crematie, moet ook overwogen worden welke omvang de plechtigheid zal hebben. Dit kan variëren van een intieme bijeenkomst tot een grootschalige gebeurtenis. Bovendien spelen culturele, religieuze en persoonlijke aspecten een belangrijke rol bij het bepalen van de aard van de uitvaart.

Begrafenis- of crematieceremonie

Als u heeft gekozen voor een begrafenis, selecteer dan een begraafplaats en een locatie voor de afscheidsdienst en eventueel ook een locatie om na de begrafenis bij elkaar te komen om de dag af te sluiten, gelegenheid tot condoleren te geven en eventueel nog iets met elkaar te eten en drinken. Ook is de vervoersbeweging iets wat in overweging genomen moet worden. Niet alleen de overledene en de nabestaanden moeten van de opbaargelegenheid naar de uitvaartlocatie overgebracht worden, maar het is ook belangrijk om na te denken over het vervoer van de genodigden en bijvoorbeeld of er voldoende parkeergelegenheid is. 

Wanneer er gekozen wordt voor een crematie, is het van belang dat er een keuze wordt gemaakt voor de locatie van het crematorium. Het is de moeite waard om te kijken naar de faciliteiten en de sfeer van het crematorium. Een ander belangrijk aspect is het budget, crematoria hanteren namelijk verschillende tarieven. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om geen gebruik te maken van de aula en koffiekamer, maar de ceremonie op een andere locatie te laten plaatsvinden en alleen het crematieproces te laten plaatsvinden in het crematorium.

Locatie, datum en tijd

De afscheidsceremonie en condoleance hoeven niet altijd op dezelfde locatie plaats te vinden als de crematie of begrafenis. Het is verstandig om vooraf te controleren of de gewenste locaties, datum en tijden aansluitend beschikbaar zijn. Houdt hierbij ook rekening met een eindtijd en uitloop en neem deze mogelijkheid, voor het verzenden van de uitnodigen, door met de beheerders van de locaties.

Gastenlijst

Een belangrijke beslissing waarover moet worden nagedacht, betreft de gastenlijst voor de uitvaartplechtigheid. Over het algemeen genomen wordt er een onderscheid gemaakt tussen het uitnodigen van alleen de naaste verwanten en belangrijkste vrienden van de overledene, of het openstellen van de uitnodiging voor een breder publiek van mensen die de persoon hebben gekend. Een intiem afscheid met een select gezelschap kan een gevoel van rust en troost bieden, terwijl een grotere bijeenkomst de gelegenheid biedt om steun te vinden in een uitgebreider netwerk van vrienden, collega’s, buren en dorpsgenoten. Het is belangrijk om te beseffen dat een grote bijeenkomst in een tijd van rouw ook emotioneel belastend kan zijn en vaak een ander kostenplaatje met zich meebrengt.

Uitvaartprogramma

Het loont de moeite om alvast na te denken over het programma voor de dag van de uitvaart en de afscheidsdienst. De uitvaartverzorger(ster) zal u hier uiteraard bij helpen, adviseren en ondersteunen. Een draaiboek is belangrijk bij het plannen van een uitvaart. Van de volgorde van sprekers, muziek en foto’s tot aan de logistieke details zoals het tijdschema voor het vervoer van de overledene en de gasten. Dit zorgt ervoor dat er geen belangrijke stappen worden vergeten. Het overlijden van een geliefde is al emotioneel uitdagend genoeg, en het hebben van een draaiboek vermindert de stress en druk op de familie. Een draaiboek zorgt ook voor samenhang in de ceremonie. Bovendien fungeert het als een communicatiemiddel tussen alle betrokkenen, van de begrafenisondernemer tot de voorganger, de muzikanten, de catering en de familie. Hierdoor weet iedereen wat er moet gebeuren en het voorkomt verwarring. In sommige situaties, met name in crematoria, is er sprake van een strak tijdschema om rekening mee te houden. Een goed doordacht draaiboek helpt dan bij het beheren van de tijd, zodat alles soepel en volgens plan verloopt. 

Muziek en beelden

Muziek speelt een belangrijke rol bij een uitvaartceremonie. Het heeft het vermogen om troost te bieden, herinneringen op te roepen en emoties te uiten op een manier die woorden soms niet kunnen uitdrukken. Vaak worden bij een uitvaart betekenisvolle nummers gekozen die horen bij de persoonlijkheid en het leven van de overledene. Deze muziek kan natuurlijk rustig en sfeervol zijn, maar ook een opbeurend, vrolijk deuntje kan, afhankelijk van de wens van de overledene, een passende keuze zijn. 

Foto’s en bewegende beelden, hebben tegenwoordig ook een speciale plaats bij een uitvaartceremonie, omdat ze herinneringen oproepen. Ze dienen, als het ware als vensters naar het verleden, waarin momenten van vreugde en betekenis werden vastgelegd. Het loont zeker de moeite om alvast wat foto’s en video’s uit te zoeken die een onderdeel van het afscheid kunnen zijn.

Uitvaartdienst en sprekers

Spreek af wie er iets zal zeggen tijdens de uitvaardienst. Dit kunnen familieleden, vrienden, de uitvaartverzorger, een geestelijke, een uitvaartspreker of een ritueelbegeleider zijn. Zorg ervoor dat er afgesproken wordt wie het waar over heeft, zodat niet alle sprekers hetzelfde zeggen en de dienst zo een waardevol eerbetoon wordt aan de overledene.

Kennisgeving

Ontwerp samen met uw naasten en/of onze uitvaartverzorger(ster) een rouwkaart om naar de familie, vrienden en kennissen van de overledene te sturen om hen op de hoogte te stellen van het overlijden. Een rouwkaart is er natuurlijk ook voor om mensen uit te nodigen voor het afscheid en om andere uitvaartdetails te delen. Naast de traditionele methoden voor het verspreiden van een overlijdensbericht, kan er ook gebruik worden gemaakt van sociale media platforms zoals Facebook en Instagram. Dit gecombineerd met een onlinecondoleancepagina op onze website biedt gelegenheid, aan iedereen die daar behoefte aan heeft, om herinneringen aan de overledene te delen en om deelneming te betuigen.

Bloemen

Bij een uitvaart zijn het vaak kleine details die een groot verschil maken. Bloemen spelen hierbij een rol. Bloemen zijn meer dan alleen decoratie; ze vertellen een verhaal. De kleuren en soorten bloemen die worden gekozen, kunnen een eerbetoon zijn aan wat de persoon liefhad in het leven. Of het nu gaat om veldbloemen die de eenvoud van de persoon benadrukken of juist een weelderig arrangementen die de levendigheid weerspiegeld. Bloemen dragen altijd bij aan het creëren van een gedenkwaardige sfeer.

Catering

Net als bloemen, is catering ook zo’n belangrijk detail dat niet vergeten mag worden. Het eten en drinken dat wordt geserveerd, roept herinneringen op aan bijzondere momenten van samenzijn. Het kan een glimlach op de gezichten van de aanwezigen brengen, omdat ze zich herinneren hoe de overledene genoot van een specifieke, favoriete lekkernij. 

Begeleiding

Al deze details dragen bij aan het creëren van een uitvaartceremonie die niet alleen waardig is, maar ook een liefdevolle viering van het leven dat ooit was. Het regelen van een uitvaart is uitdagend, maar met de hulp van een ervaren uitvaartverzorger(ster) kunt u een gedenkwaardige en respectvolle afscheidsceremonie organiseren waar u met een goed gevoel op terug kijkt.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende voorbespreking voor een begrafenis of crematie

Indien een overlijden dichterbij komt is het fijn om te weten dat de praktische zaken omtrent de uitvaart reeds besproken zijn. Daarom bieden wij u een kosteloze, vrijblijvende voorbesprekingen aan.