Thuisopbaring

Intiem afscheid nemen in vertrouwde omgeving…

Het thuis opbaren van een overledene kan een diepgaande en betekenisvolle ervaring zijn. In de privacy van uw eigen huis kunt u rustig afscheid nemen, herinneringen delen en troost vinden bij familie en vrienden. Ook biedt het u de vrijheid om uw eigen planning te maken, want u bent tenslotte niet afhankelijk van bezoekuren bij een uitvaartcentrum. Hoewel thuis opbaren niet voor iedereen geschikt is, kan het een waardevolle en emotioneel bevredigende keuze zijn voor degenen die de mogelijkheid hebben om dit te overwegen.

Hoe verloopt een thuisopbaring?

Bij een thuisopbaring blijft de overledene in zijn of haar eigen huis tot kort voor de uitvaart. De overledene kan op het eigen bed liggen, in een uitvaartkist of op een baarplank. Aan het begin van de thuisopbaring wordt eerst de laatste verzorging uitgevoerd, waarbij u natuurlijk kunt helpen als u dat wenst. Hierna wordt er door de medewerkers van Uitvaartverzorging Pieter Dekker een koeling geplaatst, tenzij er wordt gekozen voor een lichte balseming, waarbij een koeling in de meeste gevallen niet nodig is. Als er wordt gekozen om de overledene op bed op te baren wordt het lichaam pas vlak voor de uitvaart in de kist gelegd. Als u wilt, kunt u ook hierbij helpen. 

Is thuisopbaren altijd mogelijk?

Hoewel een thuisopbaring meestal mogelijk is, zijn er situaties waarin het niet haalbaar is, zoals bijvoorbeeld bij extreem warm zomerweer en er geen geschikte ruimte in huis is om het lichaam te koelen of wanneer de staat waarin het lichaam verkeerd, het niet toelaat.

Enkele belangrijke overwegingen

Bij een opbaring thuis komen er (vaak veel) mensen op bezoek. In deze emotionele periode kan dit zowel waardevol als overweldigend zijn. Verder is het verstandig om u te realiseren dat de koeling die geplaatst wordt, geluid maakt en dat het raadzaam is om ramen en deuren goed te sluiten.

Beoordeling

"De uitvaart ging precies zoals we hadden afgesproken en ook precies zoals mijn man het graag wilde. Ik ben heel tevreden"
icon wit
Mevrouw Pronk - Schagen

Bel mij terug!