Wat komt er allemaal kijken bij het regelen van een uitvaart?
Wanneer iemand overlijdt, komt er ineens een hoop op je af. Je moet belangrijke keuzes maken, terwijl je nog nauwelijks kunt bevatten wat er gebeurd is. Maar je staat er niet alleen voor. Een uitvaartverzorgster van een begrafenisonderneming helpt je bij het regelen van alles wat nodig is. Om je een idee te geven hoe zo’n week rondom de uitvaart eruitziet, nemen we je mee door de dagen.
Dag 1: Het overlijden
Het begint allemaal bij het officieel vaststellen van de dood door een arts. Daarna komt de eerste stap: het bellen van een uitvaartondernemer. Er wordt een afspraak gemaakt om langs te komen en de eerste zaken te bespreken. Waar moet je aan denken? Nou, bijvoorbeeld wie de overledene gaat verzorgen en aankleden en waar de opbaring plaats zal vinden. Maar ook de keuze van de kist, hoe de sfeer van de uitvaart moet worden en het vastleggen van de locatie(s).
Dit zijn grote beslissingen, maar je hoeft ze niet allemaal in één keer te maken. Er is ruimte om na te denken en dingen later te beslissen.
Dag 2, 3 en 4: Keuzes, keuzes, keuzes
Nu begint de fase waarin veel keuzes gemaakt moeten worden. Dit kan overweldigend zijn, maar het helpt om het stap voor stap aan te pakken. Globaal kun je eraan denken dat op de 2e dag de rouwkaart en de adressenlijst voor de gasten gemaakt moet zijn. Dit betekend drukproeven controleren en enveloppen schrijven. Ook krijgt je deze dag een overzicht van de kosten en daarmee worden de keuzes definitief. De 3e dag wordt vaak gebruikt om de rouwauto en eventuele volgauto’s te regelen. Aangifte te doen bij de gemeente en er worden keuzes gemaakt voor de bloemen en consumpties. Dit is ook een goed moment om speciale wensen te bespreken, zoals de route naar het crematorium, (live)muziek en sprekers. Op de 4e dag wordt het tijd om het draaiboek van de uitvaart samen te stellen en eventueel een programmaboekje te laten drukken. Ook de ceremonie zelf wordt besproken: wie spreekt er, welke muziek wordt gespeeld, welk beeldmateriaal wordt getoond, hoe verloopt het afscheid en hoe de condoleance na de plechtigheid? Wanneer het een kerkelijke uitvaart betreft, ligt de inhoud van de dienst grotendeels bij de kerk, maar de planning en organisatie blijven de verantwoordelijkheid van de uitvaartbegeleider.
Dag 5: De puntjes op de i
Deze dag draait om het afronden en controleren van alles. Het draaiboek wordt doorgelopen en er wordt gecheckt of alles geregeld is en of er geen losse eindjes zijn. Ook is dit vaak een dag waarop familie en vrienden samenkomen om voor de laatste keer afscheid te nemen. Misschien is er een condoleance gepland of een moment om nog even rustig bij de overledene te zijn.
Dag 6: De uitvaart
De dag van de uitvaart is emotioneel en vaak intens. Alles is geregeld, zodat jij je kunt focussen op het afscheid en de herinneringen. De uitvaartverzorger is er om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt, zonder dat jij je ergens druk om hoeft te maken. Wanneer het een groots afscheid is, waar veel belangstellenden worden verwacht, is er soms een uitvaartassistent aanwezig om extra ondersteuning te bieden. Maar of een uitvaart nu intiem is of groot, waar het om draait is dat het gaat om het herdenken van een leven. Want hoewel het maar één dag is, is het een dag die voor altijd in je herinnering zal blijven.