Uitvaartverzorging Pieter Dekker kiest voor een groene toekomst!

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, verdienen zelfs de laatste momenten van ons leven een milieubewuste aanpak. Uitvaartverzorging Pieter Dekker investeert volop in een groenere toekomst door te kiezen voor ecologisch verantwoorde oplossingen.

Denk aan biologisch afbreekbare kisten en urnen, en het gebruik van digitale rouwkaarten in plaats van fysiek drukwerk. Zelfs de ceremonie zelf kan worden aangepast om transport en energiegebruik te minimaliseren. Een belangrijk onderdeel hiervan is het gebruik van elektrische rouwvervoer, de loopkoets of uitvaartbakfiets. Deze stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en bieden een stille rit, waardoor families in rust en stilte hun dierbaren kunnen begeleiden naar hun laatste rustplaats.

Daarnaast werkt Uitvaartverzorging Pieter Dekker nauw samen met natuurbegraafplaatsen. Hier gaan graven op in de natuur, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en zorgt voor een blijvende nalatenschap die in harmonie is met de omgeving.

Door te kiezen voor een duurzame uitvaart, eren we niet alleen het leven van de overledene, maar ook hun waarden en overtuigingen. Het is een manier om respect voor onze aarde te tonen, zelfs na het leven. 

Tips voor een duurzame uitvaart

De Loop ForestBeds (uitvaartkisten) zijn gegroeid van paddenstoelen, die de natuur verrijkt door biologisch af te breken in slechts 45 dagen en voedingsstoffen teruggeeft op de meest natuurlijke manier. Het Loop ForestBed wordt in slechts 7 dagen gekweekt in Delft, Nederland, uit lokale paddenstoelensoorten. De uitvaartkist gemaakt van vlas is ook uitermate geschikt. De vlasplant is zeer veelzijdig en geeft zich van wortel tot zaad voor hergebruik. Doordat de kist of mand biologisch afbreekbaar is, blijft de kist na een begrafenis niet voor vele jaren in de grond liggen, maar zal deze opgaan in de aarde. Bij een crematie zal de kist geen lucht- of milieurvervuiling door verbranding 0pleveren. 

Het verbouwen en verwerken van hennep of vlas is veel milieuvriendelijker dan katoen. Er wordt weinig water gebruikt, geen bestrijdingsmiddelen en de planten leveren veel bruikbaar materiaal op per hectaren. Lijkwades gemaakt van vlas zijn duurzame alternatieven. De hennep en/of vlasplant is zeer veelzijdig en uitermate geschikt voor hergebruik en is biologisch goed afbreekbaar. De lijkwade blijven na de begrafenis ook niet voor vele jaren in de grond liggen, maar zullen snel opgaan in de aarde. Bij een crematie zal de lijkwade geen lucht- of milieuvervuiling door verbranding opleveren. Kortom: u bewijst het milieu hoe dan ook een goede dienst. De biologisch afbreekbare lijkwade is ook geschikt voor een natuurbegrafenis.

Zowel begraven als cremeren gaan gepaard met CO2-uitstoot, wat een impact heeft op het milieu. Uit onderzoek is echter gebleken dat begraven op een natuurbegraafplaats minder CO2-uitstoot genereert dan cremeren. Bij een natuurbegraafplaats wordt het lichaam op een natuurlijke manier teruggegeven aan de aarde. Bovendien blijft de natuur op deze begraafplaatsen onaangetast en kan ze zich verder ontwikkelen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en CO2-opname. Dit maakt begraven in de natuur een milieuvriedelijker alternatief voor wie bewust wil omgaan met de impact van het laatste afscheid.

Het meegeven van grafgiften is een eeuwenoude traditie. Deze voorwerpen, die variëren van persoonlijke bezittingen tot symbolische objecten, worden aan de overledene meegegeven als eerbetoon. Tegenwoordig is het echter belangrijk om stil te staan bij de impact van deze giften op het milieu. Het begraven of cremeren van moeilijk afbreekbare materialen, zoals kleding van kunstvezels (zoals nylon), mobiele telefoons, brillen, en schoenen, zijn schadelijk voor de natuur. Het is daarom raadzaam om bij het kiezen van deze giften of kleding te kiezen voor natuurlijke materialen die beter afbreekbaar zijn, zoals wol of linnen. Ook foto's kunnen een emotionele waarde hebben, maar het is beter om deze af te drukken op gerecycled papier in plaats van op traditionele fotopapier. 

Bij het organiseren van een uitvaart wordt er vaak gekozen voor een rouwkaart als schriftelijke kennisgeven naar dierbaren en vrienden om hen op de hoogte te stellen van het overlijden. U kunt ervoor kiezen de rouwkaarten te laten drukken en versturen per post. Het is ook mogelijk de rouwkaarten alleen digitaal te versturen. Door het digitaal versturen scheelt dit papier en hoeven de kaarten niet vervoerd te worden. Als u toch kiest voor een geprinte kaart dan kunt er op letten dat deze gedrukt worden bij een drukkerij die het drukproces zo duurzaam mogelijk laat plaatsvinden. Hierbij kunt u denken aan gebruik van gerecycled papier, ongebleekt papier, een zuinige printer en milieuvriendelijke inkt.

Bij een antroposofische opbaring wordt het lichaam gekoeld door graszoden onder het bed of de kist te plaatsen. Door de graszoden tweemaal daags te besprenkelen met koud water ontstaat er een actief verdampingsproces. Dit houdt de temperatuur in de kamer koeler. Na de uitvaart kunnen de graszoden hergebruikt worden of worden teruggeplaatst in de tuin. Bij de Bio Sac 200 methode worden er filters met geïmpregneerde klei op het lichaam gelegd waardoor vocht uit het lichaam van de overledene geabsorbeerd wordt. Het is raadzaam om ervoor te kiezen om de opbaring bij deze methode zo kort mogelijk te houden aangezien de koeling minder sterk is dan bij het gebruik van een elektrisch koelelement.

De duurzaamste kilometers zijn niet gemaakte kilometers. Het laten plaatsvinden van de opbaring, plechtigheid en condoleance op één plek voorkomt kilometers. En is dus een duurzame keuze. Ook op het gebied van het type rouwvervoer van de overledene zijn diverse mogelijkheden. voor rouwvervoer over een korte afstand, kunt u kiezen voor een loopkoets of uitvaartfiets. Mits die lokaal voorhanden is. Deze alternatieven kennen geen uitstoot bij gebruik en hebben een lage milieu-impact bij productie. Als de afstand hiervoor te groot is, is elektrisch rouwvervoer een verstandige keuze.

Uit onderzoek blijkt dat het vervoer van genodigden bij een uitvaart de grootste aanslag op het milieu is. Om dit zoveel mogelijk te beperken, kunt u kiezen voor een crematorium of begraafplaats in de buurt, zodat belangstellende te voet of op de fiets naar de uitvaart kunnen komen. Ook kunt u op de rouwkaart aangeven dat u kiest voor een duurzame uitvaart en de genodigden op de bereikbaarheid per openbaar vervoer wijzen. Eventueel laat u een pendelbusje rijden van een station als de afstand te groot is. Verder kunt u uw gasten erop wijzen om te carpoolen.

Ook voor de catering kunt u op diverse manieren kiezen voor duurzame mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een lokale leverancier die gebruik maakt van streekproducten en producten uit het seizoen. Hierdoor weet u zeker dat de producten geen lang transport hebben. Het is ook mogelijk te kiezen voor producten met een ecologisch keurmerk. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van vegetarisch eten en drinken.

Een uitvaart is een belangrijk moment van afscheid en herinnering, maar het is helaas onvermijdelijk dat dit gepaard gaat met een bepaalde CO2-uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan de bloemen die vaak worden gegeven. Een manier om deze impact te verminderen is door de uitstoot te compenseren met een duurzaam project. In plaats van bloemen te sturen, kunt u vragen om een bijdrage te doen aan een door u gekozen project dat bijvoorbeeld bomen plant, duurzame energie ondersteunt, of andere milieuvriendelijke initiatieven bevordert. Op deze manier wordt niet alleen de nagedachtenis aan de overledene geëerd, maar draagt u ook bij aan een groenere toekomst. Zo wordt een uitvaart niet alleen een moment van afscheid, maar ook een kans om iets positiefs te doen voor de wereld.

Er zijn verschillende duurzame urnen te koop. Een duurzame urn is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal zodat ze goed opgaan in de natuur. Een voorbeeld van zo'n urn is een urn gemaakt van gerecycled karton, zout, klei of plantenextracten. Urnen van deze materialen zijn niet belastend voor de natuur en dragen hiermee bij aan een duurzame toekomst.

Na de begrafenis markeren we de laatste rustplaats van de overledene vaak met een grafmonument van natuursteen. Het winnen van natuursteen buiten Europa is echter in opspraak gekomen. De arbeidsomstandigheden zijn zeer slecht en door het vervoer per vrachtschip is er sprake van een forse CO2-uitstoot. Er zijn duurzame alternatieven beschikbaar, zoals een natuurlijke markering in de vorm van een boompje of bloemen. Ook kunt u kiezen voor een monument van duurzaam geproduceerd hout of een zwerfkei uit de omgeving. Verder is het mogelijk om een bestaand monument te hergebruiken. Professionals slijpen dan een dun laagje van de steen af. Daarna kunnen zij er een nieuwe tekst opzetten. Het meest duurzame alternatief blijft echter om géén grafmarkering te plaatsen. Op de meeste natuurbegraafplaatsen is het dan ook niet toegestaan.

Er zijn allerlei mogelijkheden – vraag je uitvaartverzorger(ster) er vooral naar of misschien heb je zelf een goed alternatief of idee, zo werken we samen aan een duurzamere uitvaartbranche.

Beoordeling

Mijn moeder zei altijd "Alle kleine beetjes helpen, wanneer zij plastic, papier en glas apart bewaarde i.v.m. het milieu". Toen zij onverwacht dood ging, wilde ik haar daarom graag in een kartonnen doos laten cremeren, maar wist niet zo goed hoe en er was weinig tijd om onderzoek te plegen. Gelukkig was de uitvaartverzorgster goed op de hoogte van de mogelijkheden. Dank daarvoor.
icon wit
- Jan W.

Bel mij terug!