Een blijvende rustplaats…

Begraven is iets wat wij mensen al heel lang doen. Het is een speciale traditie die diep geworteld is in onze cultuur, waarbij we een overleden persoon in de grond leggen. De manier waarop we begraven, kan verschillen van land tot land en van geloof tot geloof.

Hoe werkt het

Het proces van begraven begint in Nederland met het graven van een graf op een begraafplaats of een speciaal daarvoor bestemde locatie. Het graf wordt vervolgens voorbereid volgens de richtlijnen van de begraafplaats. Na de begrafenis wordt het graf meestal gemarkeerd met een grafsteen, grafmonument of ander herdenkingsstuk. Dit biedt een manier voor nabestaanden om de overledene te bezoeken, te herinneren en te eren.

Natuurbegraven

Begraven heeft ook milieukwesties opgeworpen, zoals ruimtegebrek op begraafplaatsen en de impact op het milieu. Als reactie hierop is er een alternatieve methoden van begraven onstaan op natuurlijke begrafenisgronden. Dit is een steeds populairdere en milieuvriendelijkere benadering van het traditionele begraven. In tegenstelling tot traditionele begraafplaatsen worden natuurbegraafplaatsen gekenmerkt door ongerepte natuur, zonder grafstenen of grafmonumenten. De graven liggen vaak verscholen tussen bomen of omringd door wilde bloemen. Dit creëert een gevoel van verbondenheid met de natuur. Bovendien heeft deze manier van begraven een positief ecologisch effect, aangezien er specifieke eisen zijn voor het gebruik van natuurlijke materialen, wat de impact op het milieu vermindert.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Hieronder hebben wij de veel gestelde vragen over begraven op een rijtje gezet, als uw vraag er niet bijstaat en u heeft meer of andere informatie nodig, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Voor begraven gelden er zowel kosten voor grafrechten (huur graf) als begraafkosten (openen en sluiten van het graf). De kosten verschillen sterk per begraafplaats en gemeente.

Dit verschilt per begraafplaats, maar meestal kunnen er 2 of 3 kisten boven elkaar begraven worden.

In een algemeen graf worden doorgaans drie tot vier personen in één graf begraven. Deze personen hoeven geen familie van elkaar te zijn, en vaak hebben ze elkaar zelfs nooit gekend tijdens hun leven. Tussen de overledene wordt een laag zand van ongeveer 50 centimeter geplaatst, en ze worden op volgorde van overlijden begraven. Na een periode van 10 jaar kan het graf worden geruimd. Nabestaanden hebben hier geen zeggenschap over. In het geval van een eigen graf, dat ook wel bekendstaat als een huurgraf, particuliergraf of familiegraf, heeft de rechthebbende de controle over wie er in het graf wordt begraven. Meestal worden hier twee tot drie personen in begraven. De huurperiode voor een eigen graf beslaat doorgaans 20 jaar, met de mogelijkheid om deze periode later te verlengen.

In Nederland zijn er geen graven die eeuwig blijven bestaan. Er worden soms wel graven uitgegeven voor onbepaalde tijd. Dit lijkt hetzelfde, maar is het niet. Een graf voor onbepaalde tijd moet aan specifieke voorwaarden voldoen en kan in sommige situatie toch worden opgeheven.

Begraafplaatsen hebben verschillende termijnen voor het verhuren van een graf, maar de wettelijke termijn van grafrust is minimaal 10 jaar. 

Het schudden van een graf is een vorm van ruimen van een graf, waarbij de verzamelde resten dieper onder hetzelfde graf worden herbegraven. De resten tellen dan niet meer als een bijzetting. Zo wordt er in het graf ruimte gemaakt voor nieuwe begravingen.

Dat verschilt per natuurbegraafplaats, maar één van de voorwaarden is dat de overledene begraven wordt zonder materialen die belastend zijn voor de natuur. Denk daarbij aan het materiaal van de kist, kleding en persoonlijke bezittingen zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon of aansteker.

Volgens de wet is begraven enkel toegestaan op een officiële begraafplaats. Dit betekent dat als uw eigen grond de gemeentelijke bestemming heeft van begraafplaats, u hierop begraven mag worden. 

Dit is afhankelijk van de regelgeving op de desbetreffende begraafplaats. Op de meeste begraafplaatsen is het plaatsen van een grafsteen niet verplicht.

Degene die de steen heeft laten plaatsen, is eigenaar van de gedenksteen. Echter, wanneer de begraafperiode is verstreken, heeft de begraafplaatsbeheerder het recht het graf te ruimen. Op dat moment wordt de begraafplaatshouder eigenaar van de steen.

Wat een grafsteen precies kost is moeilijk te zeggen omdat dit sterk afhangt van uw keuzes, maar gemiddeld kost een grafsteen tussen de 2.000 en 4.000 euro.

Beoordeling

'Alles was perfect! Een eerlijke, correcte en vriendelijke begeleiding van Pieter Dekker bij de uitvaart van mij man. Een dikke tien!'
icon wit
- Netty, Warmenhuizen

Bel mij terug!